09-02-1985 Leeuwarden

3e Andringa familiedag  9 febr. 1985
De Open Hof te Leeuwarden                ƒ 31,–
Naamkaartje:   Open Boek met A
Filmbeelden Sjoerd Andringa fotograaf en zangoptreden Greet.
Presentatie Andringa Boek 1

IMG_0001a

IMG_0003cIMG_0007a IMG_0007bArtikel uit Leeuwarder Courant van maandag 11 febr. 1985

Geschiedenis van de Andringa’s in boek vast gelegd.

LEEUWARDEN – Het Andringa-boek is afgelopen zaterdagmiddag in De Open Hof in Leeuwarden ten doop gehouden. Het gaat om het familieboek van álle  Andringa-takken, wat een zeldzaamheid kan worden genoemd. Het eerste exemplaar van het familieboek werd uitgereikt door Sjoerd Andringa, de voorzitter van de Andringa- werkgroep. Hij sprak de hoop uit, dat het boek een goede bijdrage voor de familiegeschiedenis zou vormen. Zaterdag was de derde  Andringa-dag die de afgelopen vier jaar is gehouden. Onder de 250 aanwezige Andringa’s waren ook familieleden, die niet uit Friesland afkomstig zijn. Eén van hen was Johan Nota uit Driebergen, wiens afkomst duidelijk genoeg is omdat hij zelf over die woonplaats van “Trijebulten”  spreekt. Ook waren er mensen uit Venlo, Haarlem, Den Haag en Amsterdam.

Voorzitter Sjoerd Andringa, zelf woonachtig in Exloo, had hier wel een verklaring voor. ,,Friesland kon vroeger en nu niet voor iedereen brood bieden en daarom hebben velen elders, als goudsmid, scheepskok of boer, hun geluk gezocht”. Mevrouw Jacoba Andringa, die helemaal aan de andere van de aardbol (Nieuw-Zeeland) woont, heeft ook een exemplaar besteld. ,,Dat vinden we zo bijzonder dat we het vandaag over veertien dagen persoonlijk gaan brengen”, zo vertelde Sjoerd Andringa onder luid applaus van de aanwezige familieleden.

Initiatiefnemer om te komen tot het samenstellen van een familieboek is Ype Brouwers. Zelf is hij geen bloedverwant, maar op zoek naar zijn eigen voorouders werd hij nieuwsgierig naar deze familie. Dankzij het telefoonboek kon hij contact leggen met een aantal tegenwoordige Andringa’s. Onder het motto ,,terug naar de wortels” werd in 1981 een werkgroep opgericht.

De stamvader was Tyard Andringa, die in 1450 in Akkrum woonde. ,,Hij woonde op een boerderij met zijn familie en toen ze zich deftig begonnen te voelen, hebben ze hun boerderij Andringastate  genoemd. Andringa zelf betekent zoon van Anders”, aldus Ype Brouwers. Maar ook tegenwoordig zijn er nog vele Andringa’s. De jongste telg is de op 1 januari jongstleden geboren Jacob Andringa in Hoogkerk, terwijl de oudsten, het echtpaar Ida (90) en Sierd (97) Andringa in het verre Grand Rapids wonen.

 

IMG_0006a IMG_0006b

IMG_0003bIMG_0003a

Links :
Sjoerd en Janke Andringa – van der Heide met nicht Tetsje (van Sleat) Andringa (allen ZG) in historische kleding van de stad Sloten.

Rechts :
Aggy Nota (LE), Janke(ZG) en Eppy Andringa – Buma (SA) bij de kleurige naamkaartjes

 

terug naar pagina Andringa-dagen

naar boven