Genealoog Ype Brouwers

In 1996 verscheen het Andringaboek 2. Dit boek was een aanvulling op het eerder uitgegeven Andringaboek dat elf jaar eerder was verschenen. Dat deze twee boeken, nu pronkjuwelen van onze familie, überhaupt konden uitkomen is te danken aan Ype Brouwers (geb. 9.8.1949). Ere wie ere toekomt, want hij is de persoon die daarvoor verantwoordelijk is.
Al jong was hij gebiologeerd door genealogie. Hij nam als eerste het initiatief en wist een grote groep van Andringa´s te enthousiasmeren om daarna samen met vrijwilligers het monnikenwerk te verrichten wat resulteerde in de uitgave van het eerste Andringaboek.
Dit boek kan worden gezien als een momentopname van de genealogie van het geslacht Andringa. Het werk is nooit af, tenzij het geslacht uit zou sterven. En daar ziet het vooralsnog niet naar uit. Met de resultaten van het onderzoek naar de families Andringa heeft Ype Brouwers naam gemaakt in beroepskringen. Veel vakgenoten konden zich in die tijd niet voorstellen dat een genealogie mogelijk zou zijn voor families met een dergelijke omvang als de onze. Het lukte.
De relatie tussen de beroepsgenealoog Ype en de families Andringa, sinds lange tijd de Stichting Andringa, is gebleven. Zo leverde Ype een belangrijke bijdrage aan het tweede boek, door van een onderdeel, dat niet eerder was uitgewerkt, de familie van Oldeboorn, onderzoekgegevens te presenteren.
Vanaf 1996 tot nu is er regelmaat contact, terwijl  Ype zo nu en dan bijdragen levert aan ons familiebulletin. Het speuren in oude bronnen, het graven in archieven, leidt dikwijls tot nieuwe ontdekkingen. Voorouderonderzoek en nieuwsgierigheid kennen geen einde.

Herman Andringa , met fiat van Ype Brouwer

naar boven