03-06-2024 Hindeloopen Leeuwarder Courant

Twaalfde internationale Andringa-familiedag in Hindeloopen: ‘Mijn achternaam hoef ik u niet te noemen, toch?’

Hindeloopen was zaterdag het toneel van de twaalfde internationale familiedag van de Andringa's.

Hindeloopen was zaterdag het toneel van de twaalfde internationale familiedag van de Andringa’s. Foto: Simon Bleeker

Het oude Friese familiegeslacht Andringa hield zaterdag in Hindeloopen weer een internationale familiedag. ,,Een familie verbindt meer dan voetbal.”

,,Mijn naam is Cees en mijn achternaam hoef ik u niet te noemen toch?” Als een reactie uitblijft, geeft hij zelf maar het antwoord: Andringa. ,,Nee! Echt?”, klinkt het vanuit café-restaurant De Foeke in Hindeloopen waar voorzitter Cees Andringa van de Andringa Stichting zaterdag de familiedag opent.

Deze voor iedere Andringa toegankelijke familiedag trekt deze twaalfde editie ruim zeventig bezoekers uit binnen- en buitenland. Vanaf 1982 is er ieder schrikkeljaar een samenzijn. In 1988 vond zelfs een extra editie plaats in Chicago. Alleen in coronajaar 2020 ging de familiedag niet door.

Families zijn heel belangrijk

Bij binnenkomst in De Foeke krijgen de gasten een naamkaartje met een code over de familietak. Na de opening volgen al snel de eerste omhelzingen. ,,Tref ik hier een neef van mijn vader. Wat leuk”, zegt Joke Andringa uit Culemborg. Ze bezoekt de familiedag voor het eerst, toch wel nieuwsgierig geworden door het familieboek over de Andringa’s waarin haar vader zo vaak bladerde. ,,Families zijn heel belangrijk, weet ik beroepshalve”, zo vervolgt ze. ,,Ik ben integratief kindertherapeut en iedere keer zie ik weer hoe invloedrijk de keuzes van ouders en familieleden zijn op kinderen.”

Ze is samen met Vincent Andringa uit Baarn afgereisd naar Hindeloopen. Ze kende hem voorheen niet, maar stichting-secretaris Tsjikke Andringa uit Feanwâlden had haar gevraagd of ze hem kon oppikken. Tijdens de reis kon hij haar alles vertellen over de Andringa-familiedagen. Hij heeft ze allemaal bijgewoond, uitgezonderd die in Chicago.

Drijvende kracht

Ook Tsjikke Andringa wijst op het grote belang van een goede familieband. ,,Ze hebben het momenteel vaak over de verbindende kracht van voetbal, zo vlak voor het EK”, zegt ze tegen de aanwezigen. ,,Maar dat is natuurlijk niets vergeleken met de verbindende kracht van een familie.” Vervolgens gooit ze een garenbol de zaal in met het verzoek die naar een ander te gooien. ,,Om te laten zien dat we allemaal met elkaar verbonden zijn.”

Om verbinding uit te beelden, gooiden de Andringa's een roze garenbol naar elkaar.
Om verbinding uit te beelden, gooiden de Andringa’s een roze garenbol naar elkaar. Foto: Simon Bleeker

Ze is vrijwel vanaf de oprichting in 1981 de drijvende kracht achter de Andringa Stichting, en later ook van de site Andringaonline.nl en de familiekrant Andringa Staach Nijs die jaarlijks twee keer uitkomt en verstuurd wordt naar circa vijfhonderd Andringa’s. Volgens haar zijn er wereldwijd ruim 4000 naamdragers bekend, verdeeld over 13 families die allemaal terug te voeren zijn op twee broers Andringa die omstreeks 1450 boer waren op de Andringa State bij Akkrum.

Eens in de twee jaar verschijnt er ook een Engelse editie van de familiekrant. Lezers van die editie zijn onder anderen Judy Andringa en Cathy Bjorkquist uit Chicago. De nichten combineren de familiedag in Hindeloopen met een negendaagse vakantie in Nederland.

Voordat de Andringa’s aan de lunch gaan en zich storten op het middagprogramma met een wandeling en een bezoek aan het schaatsmuseum, vraagt Tsjikke Andringa nog een moment aandacht. Ze brengt in herinnering dat twaalf bezoekers van de vorige familiedag in 2016 zijn overleden, onder wie voormalig stichtingsvoorzitter Herman Andringa. Nadat er twaalf waxinelichtjes zijn aangestoken, wordt er een minuut stilte in acht genomen.

Ted Andringa steekt waxinelichtjes aan ter nagedachtenis aan de Andringa's die sinds de vorige familiedag in 2016 zijn overleden.
Ted Andringa steekt waxinelichtjes aan ter nagedachtenis aan de Andringa’s die sinds de vorige familiedag in 2016 zijn overleden. Foto: Simon Bleeker

Koesteren familieband

Jacob Andringa (30) uit Hurdegaryp is een van de jongere aanwezigen. Heeft hij een verklaring voor het feit dat de Andringa’s de familieband zo koesteren? ,,It is foaral te tankjen oan in pear tige aktive oanjagers lykas Tsjikke”, zegt hij. Ook het fraaie, omvangrijke familieboek speelt volgens hem een rol.

Sybrig Andringa uit Heeg is het daar helemaal mee eens. ,,Het boek (verschenen in 1985 en geactualiseerd in 1996 en 2016) laat zien dat iedere Andringa die je tegenkomt familie is. En dat we zo’n oude familie zijn, ja dat maakt natuurlijk trots en enthousiast.”

Naar boven