Ted Andringa (PA12211) Solex virus

                                                                                                                                                           2018

Solex virus !

Ja, hoe kom je eraan?

Nou ja, ik heb ongeveer meer dan 30 jaar een vaste vriendengroep waar ik mee omga. De meesten heb ik leren kennen via sporten (waterpolo, voetballen, etc.). We doen, buiten het sporten om, ook erg veel dingen met elkaar, samen op vakanties (zomer & winter), uitjes, borrelen en komen regelmatig bij elkaar over de vloer.
Zo ook hobby’s hebben wij vaak hetzelfde. Een van ons had al een tijdje een solex. Hij reed met een dorpsgenoot uit Eemnes een solexrace in Spakenburg, wat een groot feest was. Hij gaf bij ons aan, dat het ook wat voor ons zou zijn. Zo kwam het dat we opzoek gingen naar een leuke solex. Het werden in de loop van tijd meer dan tien solexen die aangeschaft werden! Hierdoor hadden we een leuk ploegje bij elkaar en ons de solexvriendenclub “Gijs & co” genoemd.
Ikzelf kwam een mooie Solex Otto uit 1964 tegen op een beurs in Utrecht en heb deze voor 400 gulden overgenomen. Later hebben we nog andere solexen aangeschaft, waaronder een mooie rode voor Petra en weer verkocht. Maar de Otto is gebleven. Het is de enige solex met een terugtrap rem. Het liefst had ik hem origineel gehouden maar door de regelmatige tochten en ”races” was dat niet mogelijk. Ik heb het metalen tankje vervangen voor een plastieken tank i.v.m. roestvorming in de tank. Het brandstofpompje is vervangen voor een modern membraampompje. Een nieuwe zadel, de oude was vergaan en de veringen zat ergens waar zij niet hoorde. Geregeld heb ik de voorband vervangen omdat de oude aandrijfrol kapot was en de banden daardoor rap versleten. Ook de rol vervangen voor een gereviseerde. Gelukkig zijn er nog veel onderdelen te vinden en wordt er nog wat gemaakt. Tot voor kort werden er nog “oude” solexen gemaakt, ook elektrische!

Oké we hadden een solex en we gingen mee doen aan diverse ritten en “ racen” in het hele land.  De meesten van ons reden mee met de lange leren jas, wit potje en  houten klompen. Onderweg zagen we veel blijde gezichten en werden we aangesproken of er werd getoeterd. Hierdoor werd de solexvirus alleen maar heftiger.

Wij gingen o.a. meedoen aan de Vossenjacht in Blaricum. Dit werd georganiseerd door de plaatselijke toneelvereniging. Elk jaar hadden ze een nieuwe item o.a. wildwesten, Adamsfamilie en sprookjes. Je kreeg als groep diverse opdrachten mee om ergens naar t’ Gooi te rijden en daar iets (bitterballen of een glas) op te halen en terug naar Blaricum te brengen. Op het oranjeweidje aangekomen moest je het afgeven en kreeg je een opdracht om iets op het terrein doen, dat kon bierschuiven wezen of de cancan uitvoeren. Of je deed iets op de solex. Als je het goed uitgevoerd had mocht je weer iets anders ophalen en terug brengen. Wij hebben dit evenement 1 keer gewonnen en mocht Petra, na de stoelendans, als winnares de prijs in ontvangst nemen. Het werd altijd goed bezocht (door o.a. de solexrijders) en het was er altijd super gezellig.

Toen we de smaak te pakken hadden gingen we mee doen aan de WK solexrace in Joure! Dat was elk jaar een machtig evenement waar erg veel solexen van diverse klasse door solexrijders uit diverse landen aan mee gedaan werd. Zo kwam er een solexrijder uit Denemarken met een omgebouwde Eend met zijn zijspansolex naar Friesland toe om mee te doen aan de ludieke race. Hij sliep dan met zijn solex in de Eend. Wij deden mee in de originele klasse. Ook was er een supersolexbike klasse waar zij snelheden haalden van ongeveer 120km/u !! Het enige wat nog origineel was, was de aandrijfrolhuis.

Er was een solex met een echte werkende motorfietsblok op het frame maar werd aangedreven door het solexblokje. Er waren zijspannen, tandems, solexen met een kar erachter, allemaal mooie creaties. Daarnaast ook solexrijders die zich enorm verkleed hadden als o.a. kabouters ect. Er waren ook eens echte zeldzame solexauto’s aanwezig!

Ook organiseerde de solexvereniging A.O.W. de Elfstedentocht! Daar hebben wij natuurlijk al enkele malen aan meegedaan.
Onderling was het onderweg altijd er gezellig ondanks wij ook regelmatig in de bezemwagen zaten met materiaalpech. Een keer zaten we zelfs met z’n alle (7 rijders) in een bezemwagen. Dat krijg je als je onvoorbereid meedoet. Nu is dit nog steeds het geval met de andere tochten en races J.

Elk Solex seizoen beginnen wij met de solexrace in Eemnes tijdens de Koninginnedag en nu Koningsdag. Dit jaar heb ik hem met twee vrienden mogen winnen, omdat wij met z’n drieën tegelijk over de finish kwamen . De gouden fietspomp hangt nu bij een van de mannen aan een plafond in zijn tuinhuisje als trofee.

Na Koningsdag doen wij mee aan een solexrace in Baarn, waar wij tijdens de race een pitstop hebben waar we voorzien worden van een kroketje. Een erg leuke parcours in het centrum van Baarn.
Elk jaar doen wij mee aan een van de mooiste race van het jaar en dat is de Solexrees (www.solexrees.nl) in Spakenburg. Dit is een enorm leuk feest.
Ook rijden wij regelmatig een toertocht in Dalen (Drenthe) een zeer mooie tocht van ongeveer 60 km door het erg mooie omgeving van Drenthe. Het is een bolletje pijltje route die je op eigen gemak kunnen rijden. Dat ligt ons prima want wij zijn dan regelmatig te vinden op de terrasjes in de omgeving. Het gebeurt wel eens, dat de bezemwagen die de routebewijzering weghaalt achter ons, aanreed.

Aan de recordpoging van het langste solex lint in Wemeldingen Zeeland hebben we meegedaan met   een groot 2 daagse feest “60 jaar solex” in Renkum. Een solexrijder uit Oostenrijk kwam daar aanrijden en op het feest een nieuwe solex won en daarmee weer naar huis reed. Erg mooi feest, binnenkort de 75ste!!

Zo zie je maar wat een virus aan kan richten, nou mag deze virus nog lang aanwezig zijn. We hebben er nog heel veel plezier van.

Groetjes uit Huizen,
Ted Andringa (PA12211)
2018

naar boven